Historiikki

Loputonta kiinnostusta pelien kehittämiseen ja viihdelaitteisiin vannova ikinuori, huvipuisto- ja  viihdelaitealan grand old man Harri Mononen, on luonut Coinlinesta tämän päivän monipuolisesti palvelevan ja osaavan alan ykkösyrityksen. Tässä historiikki-osiossa voit tutustua Harrin ja Coinlinen askeleihin ja kehitykseen alkuajoista nykypäivään.

”Olemme aina pyrkineet olemaan edelläkävijä alallamme ja hakemaan uusimmat ideat ja tuotteet maailmalta asiakkaidemme iloksi. Pitkällä kokemuksellamme ja yhteistyökumppaniemme avulla pystymme palvelemaan asiakkaitamme monipuolisesti ja auttamaan heitä lähes kaikissa alaan liittyvissä kysymyksissä” – Harri Mononen, toimitusjohtaja

1988
Coinline Oy:n tarina alkoi yli 30 vuotta sitten Itä-Helsingissä kerrostalon kellarissa. Ekonomi Harri Mononen ja insinööri Seppo Korhonen alkoivat kehittämään ja valmistamaan kolikoilla toimivia testilaitteita. Miehet yhdistivät yrityksessä monipuolisen osaamisensa. Monosella oli myynnin ja vientikaupan kokemusta ja Korhosella vankkaa osaamista tuotekehityksestä ja alihankintavalmistuksesta. Valtiollisen monopolin vuoksi yksityiset yritykset pystyivät operoimaan kolikoilla toimivista laitteista vain testilaitteilla, purkkakoneilla ja lasten keinuautomaateilla.

1989
Tammikuussa 1989 Coinlinella oli ensimmäinen oma messuosasto, Frankfurtin automaattimessuilla. Osallistuimme 90-luvulla vuosittain alan messuille joko omalla tai samalla osastolla yhteistyökumppaneiden kanssa.

Suosituin tuotteemme, Nopeustesti, tuli tunnetuksi Speden Speleistä. Tarjosimme Spedelle ohjelmaan Nopeustestilaitetta. Hän innostui siitä niin, että pyysi tuomaan laitteita jo seuraavan päivän nauhoitukseen. Spedellä oli kokeiltavana kolme erilaista testilaitettamme. Niistä Nopeustesti soveltui parhaiten Speden Speleihin. Spede oli itse taitava ja kunnianhimoinen näppäilijä. Toimitimme hänelle myös nopeamman version laitteesta.

1990
Keravalla avattiin vuonna 1990 Suomen ensimmäinen sisähuvipuisto, jonne Coinline toimitti ison leikkipaikan Englannista. Tämä tapahtui 15 vuotta ennen ”hoplop”-buumia.

Speden Spelien ansiosta yritykset kiinnostuivat Nopeustestin vuokrauksesta tapahtumiinsa. Tästä sai alkunsa Coinlinen vuokraustoiminta. Myös muiden vuokrattavien laitteiden kysyntä kasvoi. Näin vuokralaitekanta lisääntyi ja pystyimme toimittamaan isompiakin laitekokonaisuuksia. Ensimmäisen vuosikymmenen aikana kehitimme yli kymmenen erilaista testilaitetta ja peliä. Valmistimme useita tuhansia laitteita, joista suurin osa myytiin ulkomaille.

1995
Suomessa purettiin viihdelaitteiden monopoli vuonna 1995 ja yksityiset yritykset pystyivät sijoittamaan rahalla toimivia viihdepelejä, kuten flippereitä ja jukeboxeja. Viihdepelien vapautuminen sekä 90-luvulla tapahtunut videopelien, esim. Sega Rallyn, tulo markkinoille kuihdutti rahalla toimivien testilaitteiden kysyntää. Coinlinen myynti huvipuistoille kasvoi ja saimme useita ulkomaisten huvipuistolaitteiden edustuksia Suomeen ja pohjoismaihin.

1998
Coinline Oy siirtyi kokonaan Harri Monoselle ja samalla myös oma laitevalmistus Suomessa loppui. Keskityimme huvipuistolaitteiden, pomppulinnojen ja viihdepelien myyntiin ja vuokraukseen. Testilaitteita myytiin kuitenkin edelleen. Niiden valmistusta jatkoi italialainen yhteistyökumppani DPS-Promatic srl. Heidän kanssaan kehitimme myös kännykällä maksamiseen soveltuvia laitteita Soneralle. Julkiseen käyttöön tarkoitettujen GSM-printterien pohjana käytettiin testilaitteiden rakenteita.

2003
Ostimme Rovaniemeltä suurimman osan Santapark -teemapuiston huvipuistolaitteista ja myimme ne edelleen muille huvipuistoille. Coinlinen laajan kansainvälisen yhteistyöverkoston ansiosta oli mahdollista aloittaa laajamittainen käytettyjen laitteiden kauppa.

2004
Aloitimme yhteistyön Arena Centerin kanssa ja toteutimme Suomen ensimmäisen Pomppulinnamaailman yhteistyössä Arena Centerin liikuntahallitiloihin Myllypuroon.

2006
Avasimme oman kiinteän sisähuvipuiston, Marakattimaailman, Espoonlahteen. Tämän projektin myötä ymmärsimme, että tarvitsemme hyvän yhteistyökumppanin toiminnan hoitamiseen. Päätimme keskittyä laitteiden ja sisällön toimittamiseen.

2007
Toteutimme yhteistyössä Arena Centerin kanssa Hakaniemen torin alle salibanbykeskukseen kesäksi 2007 Leikkiluola-sisähuvipuiston.

2008
Hakaniemen Leikkiluolasta muodostui ympärivuotinen huvipuisto, jossa Coinline oli mukana kahdeksan vuotta aina vuoteen 2016 asti.

Samaan aikaan Coinlinen tilat Itä-Helsingissä olivat liian pienet kasvavan toiminnan ja suuren laitekannan takia. Uudet ajanmukaiset tilat löytyivät Espoon Järvenperästä vuonna 2008.

2010
Toiminnan edelleen kasvaessa hankimme omat tilat Koskelon teollisuusalueelta Kehä III:sen varrelta. 4D-elokuvateatterit ja -attraktiot tulivat mukaan tuotevalikoimaan. Myimme 2010-luvulla useita uusia ja käytettyjä kokonaisuuksia Suomeen sekä muihin pohjoismaihin.

2013
Ostimme Djurs Sommerlandin -huvipuistosta Tanskasta kahdeksan isoa huvipuistolaitetta. Järjestimme Suomesta viiden hengen ryhmän purkamaan laitteet, jotka myimme edelleen Saksaan ja Pohjoismaihin.

2015
Kehitimme yhteistyössä kahden muun suomalaisen yrityksen kanssa ”Mystinen metsästys” -ampumaseikkailupelin, jota toimitettiin mm. Zoolandiaan, Lietoon.

2016
Rakensimme toukokuussa 2016 monipuolisen sisähuvipuiston Oulun Ideaparkkiin. Tämä lasten huvipuisto, Skidipark, vuokrattiin kauppakeskukselle. Tapaninpäivänä vuonna 2016 alkoi yhteistyö Helsingin Messukeskuksen kanssa, jolloin Messukeskukseen avattiin Pomppulinnataivas. Tämä monipuolinen koko perheen pop up -sisähuvipuisto riemastutti asiakkaita loppiaiseen asti.

Toiminnan edelleen laajetessa hankimme uudet varastotilat vuokrattaville laitteillemme Espoon Juvanmalmilta.

2017
Siirsimme Nopeustestipelin valmistuksen takaisin Suomeen ja jatkoimme pelin tuotekehitystä.

Aloitimme Virtual Reality -laitteiden myynnin Suomessa ja etsimme yhteistyökumppaniemme kanssa parhaiten toimivia ratkaisuja asiakkaillemme.

Sovimme Baltian suurimpaan sisähuvipuistoon rakennettavan jättikokoisen kiipeilyleikkipaikan toimituksesta. T1-kauppakeskukseen valmistuva sisähuvipuisto avattiin Tallinnassa vuoden 2018 lopulla.

2018
Yhteistyö Messukeskuksen kanssa jatkuu. Coinline toteutti yhteistyössä Messukeskuksen ja Megaeläimen kanssa Suomen suurimman sisähuvipuiston Helsingin Messukeskukseen. Nyt kolmantena tapahtumavuonna leikkipinta-ala kasvoi jälleen ollen jo yli 14 000m². Tavoitteenamme on ollut tarjota hinta-laatusuhteeltaan Suomen paras sisähuvipuisto.

Samaan aikaan toteutimme yhteistyössä Turun Messukeskuksen kanssa vastaavalla konseptilla 4 000 m²:n PomppulinnaMaailma -tapahtuman Turkuun.

2019
Aloitimme yhteistyön Jokerit KHL-joukkueen kanssa. Toimitimme Jokereille heidän brändinsä mukaisen pomppulinnan sekä Jokerit-nopeustestejä. Lisäksi toteutimme Hartwall Arenalle todella suositun koko perheen viihdekokonaisuuden Kid’s Game -tapahtumaan.

Turun Messukeskukseen toteutettiin vielä edellistäkin vuotta isompi PomppulinnaMaailma -kokonaisuus.

2020
Rakensimme ympärivuotisen PomppulinnaMaailma-sisähuvipuiston Helsingin Kalasatamassa sijaitsevaan kauppakeskus Rediin ja pian tämän jälkeen myös kauppakeskus Myllyyn Raisioon. Samaan aikaan myös Party Room -pelihallikonseptimme näki päivänvalon.

Vuokralaitevalikoimamme kasvoi kattamaan myös entistä isommat laitteet, esimerkkeinä Avaruuspallo ja 4-paikkainen benjitrampoliini.

2021
PomppulinnaMaailma Redin ja Myllyn ohella avasimme kolmannen vastaavan sisähuvipuistokokonaisuuden Poriin, kauppakeskus IsoKarhuun. Yhteistyökumppanimme vuokrasi meiltä Redissä, Myllyssä ja IsoKarhussa olevat laitteet ja jatkaa toimintaa Pomppulinnapark-nimellä.

Toteutimme ensimmäisen koko kesän toimineen ulkohuvipuistomme Suomen suurimman hiekkalinnan yhteyteen Lappeenrannan satamaan. PomppulinnaMaailma Lappeenranta saavutti suuren suosion ja jatkuu myös seuraavana vuonna.

Toteutimme tubettaja Roni Bäckin yhteistyökumppanina satoja tuhansia katselukertoja Youtube:ssa saavuttaneen Tube Warrior -turnauksen.

2022
Toimintamme jatkaa kehittymistä laajalla rintamalla ja monipuolinen tuotevalikoimamme kasvaa useassa tuoteryhmässä. Haluamme palvella teitä asiakkaita aina vaan paremmin ja oikeilla tuotteilla. Siksi teiltä saamamme palaute on ensiarvoisen tärkeää. Jos jotain tai jokin tuote puuttuu, niin annathan vinkkiä millaisia tuotteita toivoisit valikoimasta löytyvän.

Tästä kaikki alkoi 1988. Reaktiotesti oli ensimmäinen testilaitteemme.

Speden Spelit (1988-2002) tekivät nopeustestistä kaikkien tunteman pelin.

Planet Fun Fun oli Suomen ensimmäinen sisähuvipuisto vuonna 1990.

Vuonna 2004 toteutimme Arena Centerin kanssa Suomen ensimmäistä PomppulinnaMaailma -pop-up -tapahtumaa.

Toteutimme ympärivuotista Leikkiluola -sisähuvipuistoa Arena Centerin kanssa yhteistyössä 2007-2016.

Skidipark sisähuvipuisto avasi ovet 2016 Oulun Ideaparkkiin,  jonka toteutimme kauppakeskukselle.

Toteutimme Tallinnan T1-ostoskeskuksen Trampoliini- ja pelikeskus Super Skyparkin valtavan leikkipaikkakokonaisuuden.

Messukeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettu Suomen Suurin Sisähuvipuisto oli 2018 kooltaan yli 14 000 m².

Turun Messukeskuksessa järjestettiin 2018 ensimmäistä kertaa 4 000 m²:n PomppulinnaMaailma ja yhteistyömme jatkuu.